זקנים  ואנשים עם מוגבלות הם הראשונים להיפגע במצבי חירום ומשבר כמו בימי מלחמה. ללא רשת תמיכה מקיפה, כשמרבית המסגרות בהן נהגו להשתתף צומצמו או נסגרו לחלוטין – תחושת הבדידות היא יותר מקושי נפשי, היא עלולה להוות טריגר להתפתחות קושי תפקודי. כל אחד לחוד, ושני הקשיים יחד – מהווים סכנה ממשית לחיים, במידה ואינם מקבלים מענה טיפולי. תכנית ‘תומך קהילתי’ נותנת מענה מידי וחשוב מאין כמוהו בדאגה לאוכלוסיות אלו, באמצעות איתור אנשים אלה, ובחיבור שלהם עם המענים המתאימים והמדויקים עבורם.

הצורך

העומס האדיר על המחלקות לשירותים חברתיים ורווחה ברשויות השונות, הפך לקשה מנשוא אחרי אירועי ה-7 באוקטובר. העובדים הסוציאליים מלאים בפניות ומשימות, הרשויות מאותגרות באין-סוף חזיתות, ודווקא במצבים כמו אלה – נותרים ללא מענה רבים מאלו הזקוקים לו יותר מכול. אזרחים ותיקים ואנשים עם מוגבלויות, החיים באופן עצמאי, נותרים פעמים רבות ללא מקורות תמיכה וסיוע זמינים ונגישים, וללא מרבית מהמסגרות אליהן היו רגילים ללכת. הם נותרים פגיעים יותר, הלכה למעשה, ובלי כתובת לפנות אליה בשעת מצוקה או קושי – נוצר חשש אמיתי לשלומם. ישנה חשיבות גבוהה לאתר אותם בהקדם בתוך הקהילות השונות, ולחבר אותם למענים מותאמים לצרכיהם.

קהל היעד

כלל הזקנים ואנשים עם מוגבלות מעל גיל 21 באזורי העימות, המוכרים ושאינם מוכרים למחלקה לשירותים חברתיים

הפעילות

בשיתוף עם משרד הרווחה והביטחון החברתי,  פיתח ארגון הג’וינט את תכנית “תומך קהילתי”. התוכנית הופעלה במספר מצבי חירום בעבר החל ממבצע ‘עמוד ענן’ בשנת 2009 ועם פרוץ מלחמת ‘חרבות ברזל’ הפעלנו את התוכנית פעם נוספת. כעת אנו נערכים להרחבת המענה עד 40 ק”מ בצפון ככל שמצב המלחמה יחריף. מטרת התכנית היא לסייע למחלקות הרווחה ברשויות השונות בטיפול בזקנים ואנשים עם מוגבלות בעתות משבר. בשלב הראשון למפות את האוכלוסיות הללו, ולהכיר את צרכיהם הייחודים. לאחר המיפוי וקביעת סזרי העדיפויות יחד עם העובד הסוציאלי המקומי, התומכים הקהילתיים שגויסו ועברו הכשרה ייעודית  נמצאים בקשר שוטף עם אלו בסיכון לניתוק חברתי ואנשים עם בעיות מורכבות והעדיפויות נקבעות בשיתוף עם העו”ס. שמירה על קשר ומעקב אחרי שלומם, ואף פועלים להתערבות במידה וזיהו צורך הדורש התייחסות. התכנית פועלת ב-35 רשויות בדרום ובצפון הארץ(בשיאה התוכנית פעלה ב-54 רשויות. השינויים נעשים בזמן אמת ובהתאם לצורך שעולה מהשטח) וב-7 רשויות קולטות מפונים, ומפעילה מעל ל-80 תומכים קהילתיים שעד כה סייעו למעל 8,500 איש ואישה.