fbpx

פרס סמולר-ג׳וינט לעיתונות

פרס סמולר-גו׳ינט מוענק על ידי ארגון הג’וינט לעידוד החשיפה התקשורתית בנושאים הקשורים בישראל והתפוצות, בפני הציבור הישראלי. הפרס מוענק אחת לשנה בסכום של $2,500 לזוכה. אנשי תקשורת מוזמנים להגיש מועמדות לפרס סמולר-ג’וינט ע”ש בוריס סמולר ז”ל. הפרס יוענק לאנשי תקשורת אשר פרסומים שלהם בנושאי ישראל והתפוצות קיבלו ביטוי באמצעי מדיה כתובה ו/או משודרת ו/או דיגיטלית.

עוד לא הכרזנו על סבב חדש - נעדכן בקרוב!

אודות תורמים - סמולר

אודות התורמים

הפרס מוענק על שמו של בוריס סמולר ז"ל ידיד ישראל, ואיש תקשורת ידוע, שהיה העורך הראשי של סוכנות הידיעות הטלגרפית היהודית (JTA) והקדיש את כתיבתו המקצועית לסיקור נושאים אלה. הוא נודע ביחסו המיוחד לישראל, ולכן הקדיש חלק רב מזמנו ומרצו לחיזוק הקשר בין ישראל והתפוצות. בוריס סמולר האמין כי ידע הוא כוח, ולכן שקד כל חייו על העברת מידע בין היהודים בתפוצות. עוד בחייו ייסד סמולר קרן פרסים במסגרת ארגון הג'וינט העולמי, לעידוד כתיבה עתונאית בנושא ישראל והתפוצות. לאחר פטירתו, רואה עצמו ארגון הג'וינט מחוייב למורשת שהנחיל בוריס סמולר, וממשיך בחלוקת הפרס על שמו על מנת לקדם, להעמיק ולעודד הבנה והיכרות בין קהילות יהודיות בעולם לבין הציבור הישראלי. הפרס מוענק ע"י ג'וינט ישראל, בשם משפחת סמולר.

הזוכים

נימוקי ועדת השיפוט של פרס סמולר-ג’וינט לשנת 2014

השנה הוגשו 11 מועמדויות לפרס סמולר-ג’וינט לשנת 2014 ממגוון של כלי תקשורת ומגוון של זוויות סיקור מרתקות. לרגל שנת ה-100 להיווסדו של ארגון הג’וינט העולמי, הוחלט אף להרחיב השנה את הפרס באופן חד-פעמי לשני זוכים. מתוך המועמדים השונים – בלטו שניים במיוחד:

יניב פוהורילס, גלובס
יניב פוהורילס ערך וכתב מוסף מיוחד שיצא בערב יום הכיפורים תשע”ד במסגרת העיתון “גלובס”. המוסף עסק באופן מעמיק ומקיף בסוגיה של יהדות התפוצות והיחסים עם ישראל. המוסף כלל סקירה ונתונים מעמיקים על הנושא, ראיונות עם מנהיגי קהילות יהודיות בתפוצות, כתבה מיוחדת על הדור הצעיר בקרב יהדות העולם, כימות ראשון מסוגו בדבר היקף הכסף שמגלגל השוק הכשר בעולם, וניתוח מצב יהדות העולם נוכח האנטישמיות המתגברת. המוסף עמד על מצבה של יהדות התפוצות והאתגרים העומדים בפניה בצורה ממצה ורחבה, וכן על הקשרים המורכבים עם ישראל, ודן בסוגיות העומדות בפני העם היהודי בעתיד.
איכותו של המוסף הייתה מרשימה ביותר והציפה באופן משמעותי, רציני ויוצא דופן בנוף התקשורתי בישראל את נושא ישראל ויהדות התפוצות. מעבר לאיכות הגבוהה, ועדת השיפוט מצאה לנכון לציין כי אין זה מובן מאליו שעיתון כלכלי יעסוק בנושא זה והדבר ראוי לשבח ולהערכה רבה.
על עבודתו זו, כעורך המוסף וכמי שכתב חלקים נרחבים בו, ומתוך רצון לעודד פרוייקטים נוספים דומים, מצאה לנכון ועדת השיפוט להעניק את פרס סמולר-ג’וינט לשנת 2014 לאיש התקשורת מר יניב פוהורילס (“גלובס”).

צביקה קליין, מקור ראשון
צביקה קליין כותב באופן שוטף ופעיל על מגוון זוויות של יחסי ישראל והתפוצות וכן העולם היהודי הגלובלי. הוא משמש כעורך ערוץ היהדות באתר NRG מבית “מקור ראשון” (לשעבר, מעריב) וכתב לענייני העולם היהודי באתר ובעיתון עצמו. בנוסף, פעיל צביקה קליין בסיקור תקשורתי של נושאים אלה בערוץ 20 החדש. עבודתו הענפה של צביקה קליין מביאה לקהל מגוון רחב של היבטים: החל מהאנטישמיות באירופה, המשבר באוקראינה, סוגיית ההתבוללות המטרידה קהילות יהודיות רבות, מדיניות הממשלה כלפי הקשר עם יהדות התפוצות, ההווי והחיים כמיעוט יהודי בתפוצות, עלייה לישראל אל מול שימור וחיזוק קהילות יהודיות בתפוצות, זהות יהודית וקהילתיות, היורדים מהארץ ועוד.
שלל הנושאים הללו בונים מארג מרשים ויוצא דופן של סיקור תקשורתי אינטליגנטי וחשוב הפונה לקהלים רבים ושונים, המציף את המורכבות של נושא היהדות הגלובלית והקשר בין הקהילות היהודיות ברחבי העולם וישראל.
על עבודתו זו, כעורך וכתב העוסק בנושא העולם היהודי והתפוצות, ומתוך רצון להוקיר עבודה עיתונאית רצינית שוטפת בתחומים אלה, מצאה לנכון ועדת השיפוט להעניק את פרס סמולר-ג’וינט לשנת 2014 לאיש התקשורת מר צביקה קליין (מקור ראשון).

ובאו על החתום חברי ועדת השיפוט: , אורלי דורון, ד”ר אורי דרומי, ד”ר רפי מן, טוביה מנדלסון ואמיר שביב

 

מנימוקי השופטים להענקת פרס סמולר ג’וינט לשנת 2013:

אורן נהרי, מזה עשרים שנה עורך את חדשות החוץ בערוץ 1, מייסד התכנית “רואים עולם” (יחד עם דוד ויצטום) והמפיק הראשון שלה, מייסד, עורך ומגיש (עם דוד ויצטום) התכנית “גלובוס”, מייסד ומגיש התכנית “סיקור עולמי”, ומגיש בקול ישראל את התכניות “השעה הבין לאומית” ו-“הכל דיבורים”.
חלק מרכזי בתפיסת העולם של נהרי, המקבל ביטוי בכל התכניות אותן הוא עורך ומגיש, הינו ההתבוננות מנקודת מבט רחבה על הקשר בין ישראל לעולם, בין העם כאן לעם היהודי בתפוצות.
כך למשל במהלך החודשים האחרונים לבדם, הקדיש תכנית שלמה לתרבות היידיש בעבר ובהווה במסגרת התכנית “גלובוס”, תכנית אחרת של “גלובוס” הקדיש לסופר שלום עליכם במלאת מאה וחמישים שנה להולדתו. כמו גם תכניות שעסקו בהומור היהודי. בתכנית “רואים עולם” נתן נהרי ביטוי לנושא הזהות היהודית החדשה, להרצל – המיתוס לעומת האדם האמיתי.
בראיונות בקול ישראל – עסק בפולין המתמודדת עם העבר והווה בצל היהדות שנכחדה עם פרופסור שבח וייס, על יהדות טוניסיה בצל האביב הערבי עם המומחה ליהדות צרפת וצפון אפריקה ד”ר קלוד סיטבון ועוד. נהרי מביא את הזוית היהודית בנושאים הבוערים, ומצד שני מדגיש את הזוית האוניברסאלית לאירועים שלכאורה נדמה לנו שהם מקומיים, יהודיים או ישראליים: כך בראיונות עם נציגי הג’וינט כאשר הם באים לסייע ליהודים ואחרים במצבי מצוקה, כך בראיונות עם רופאים ישראליים היוצאים לסייע בניתוחי קטרקט באפריקה, כך בשאיפה להביא לצופה הישראלי את הקולות והמראות ממקומות שונים בעולם.
נהרי מקפיד לעסוק ביחסי ישראל והתפוצות גם בתכניות אקטואליה אחרות וכמו לדוגמא תכניות מיוחדות לרגל יום השנה השבעים למרד גטו ורשה.
ניכר כי לנהרי חשוב בתכניות בהן הוא מעורב לתת ביטוי לכל גווני הקשת בציבוריות היהודית, בפוליטיקה, בתרבות, לא להירתע מחילוקי הדעות כמובן אך תוך כבוד לזרמים השונים. הוא לא נרתע מהעברת המסר של המגוון המרתק של העם היהודי באשר הוא בעבר ובהווה, באופן ייחודי לקהל בישראל.

ובאו על החתום חברי ועדת השיפוט:  רלף גולדמן, אורלי דורון, ד”ר אורי דרומי, פרופ’ פאניה עוז-זלצברגר ואמיר שביב

נימוקי ועדת השיפוט של פרס סמולר-ג’וינט לשנת 2010

יעקב אחימאיר, נבחר לקבל את הפרס בזכות עיסוקו המשמעותי ביחסי ישראל והתפוצות. במסגרת תפקידו כעורך וכמגיש התוכנית “רואים עולם” ( ערוץ 1)  מציג אחימאיר לצופה הישראלי במשך 14 השנים האחרונות, פסיפס מגוון ומרתק של העולם היהודי כפי שהוא בא לביטוי בפינות שונות , לעיתים אף נידחות בעולם, תוך כדי התמקדות ביחסים בין יהדות אמריקה לישראל, והצגת תמונה עדכנית של הדילמות, ההישגים וההתפתחויות של קהילות יהודיות בעולם.
בין הכתבות שעסקו בעולם היהודי ושודרו במסגרת התוכנית “רואים עולם”:
כתבה על יהדות חרבין בסין, סדרה בת 4 כתבות על זהות יהודית בארצות הברית, כתבה על יהודי מומביי בהודו, סדרה בת 3 כתבות על יהדות ארגנטינה – יהדות בצל משבר, תיעוד היסטורי מצולם נדיר של יהודי לוב  בשנות ה-50, כתבה על יהודי ונצואלה, כתבה על יהודי פינלנד , כתבה על עלייה של יהודים מדרום אפריקה לישראל, כתבה על מסעות ההצלה של ילדים יהודים בשואה, ברכבות מפראג ללונדון ועוד.
יעקב אחימאיר הוא אחד העיתונאים הבכירים והמוערכים ביותר בישראל. מראשית שנות השבעים שימש אחימאיר שדר בקול ישראל ובערוץ הראשון וככתב מדיני וכתב בוושינגטון. בעשרות שנות עבודתו סיקר חלק ניכר מן האירועים המדיניים בישראל. כיום יעקב אחימאיר עורך ומגיש את התוכנית רואים עולם, בערוץ 1, לעתים את תוכנית “הבוקר הזה” בקול ישראל ובנוסף מפרסם מאמרים במדור דעות בעיתון “ישראל היום”.

ובאו על החתום חברי ועדת השיפוט: רלף גולדמן, אורלי דורון, ד”ר אורי דרומי ואמיר שביב

נימוקי ועדת השיפוט של פרס סמולר-ג’וינט לשנת 2009

שמואל רוזנר, נבחר לקבל את הפרס בזכות סדרת הכתבות שנהג לפרסם בעיתון  “הארץ” תחת השם  – ה”ג’ודאיזם”.  מטרת סדרת הג’ודאיזם, הייתה להציג תמונה עדכנית של הדילמות, ההישגים וההתפתחויות של קהילת יהודי אמריקה.
מנימוקי השופטים: בטורו הקבוע “מצב הג’ודאיזם” הצליח שמואל רוזנר להציג תמונה עדכנית וכנה של יהדות אמריקה, הרוויה בדילמות, הישגים והתפתחות של קהילה היהודית באמריקה של המאה ה 21. דרך מסעותיו של רוזנר בקהילות יהודיות הפזורות בכל רחבי ארה”ב הוא הביא לידי ביטוי את הפסיפס היהודי האמריקאי המיוחד במינו לקורא הישראלי.
בדרכו הייחודית, הצליח רוזנר להציג את הקהילה לא דרך המשקפת הקבועה של יהודי ארה”ב וישראל אלא כקהילה לעצמה, ועסק בחיי היומיום הקהילתיים הייחודיים לה”. הסדרה כללה, בין היתר, כתבות על השבת היהודית באמריקה, על סידור התפילה החדש של הקהילות הרפורמיות, על השינוי הדרמטי ביחס לנישואים מעורבים, על בית ספר פרטי ליהודים מכל הזרמים, על האתגרים שעימם מתמודדות הפדרציות היהודיות ועוד. כל פרק נכתב ממקום אחר, בארה”ב, תוך ביצוע מסע אשר לקח את הכותב לקהילות ולאירועים מסן דייגו בדרום מערב ארה”ב ועד לבוסטון בצפון מזרח, מטנסי וצפון קרוליינה בדרום, ועד שיקגו וניו יורק בצפון.

רוזנר, בן 40, נשוי ואב לארבעה הוא עיתונאי ועורך המתגורר בתל אביב.  כיום רוזנר הוא בעל טור בעיתון ג’רוזלם פוסט ומעריב, וכותב קבוע במגזינים בארה”ב בהם “ניו רפבליק”, “סלייט”, “קומנטרי” ואחרים. בנוסף לעבודתו העיתונאית עורך שמואל רוזנר את ספרי העיון של הוצאת כנרת-זמורה-ביתן-דביר .

ובאו על החתום חברי ועדת השיפוט: רלף גולדמן, אורלי דורון, ד”ר אורי דרומי ואמיר שביב

נימוקי ועדת השיפוט של פרס סמולר-ג’וינט לשנת 2006

ד”ר אבי בקר זוכה פרס סמולר לשנת 2006, מגלם בכתיבתו ובעיסוקיו הציבוריים את הקשר העמוק של עם ישראל ומדינת ישראל עם התפוצה היהודית בעולם בימינו.
במהלך הקריירה המקצועית הארוכה שלו, פרסם  וערך דר’ בקר מונוגרפיות שהאירו פינות מרתקות בחיי התפוצות. הוא עשה זאת במסגרת תפקידיו בקונגרס היהודי העולמי, ארגון שלימים היה מנהלו הכללי.
כל השנים הללו כותב בקר מידי פעם טור עיתי, לרוב בעיתון “הארץ”, המגיב, מפרש, ומאיר סוגיות אקטואליות והתפתחיות מרתקות בחיי העם היהודי, טור בו התפרסמו עשרות ממאמריו.

ובאו על החתום חברי ועדת השיפוט: רלף גולדמן ואמיר שביב

דילוג לתוכן