fbpx

“צמיחה מתוך שבר”: מיזם חדש מאיץ יוזמות חברתיות שנולדו מהטראומה הלאומית

תוכנית חדשנית מבית הכוורת – המרכז ליזמות וחדשנות חברתית של ישראל, מספקת ליזמים ויזמיות תמיכה מקצועית, רגשית ואקדמית – בדרך להפיכת כאב אישי לעשייה שמרפאת ומחזקת את החברה הישראלית.

המחזור הראשון של תוכנית "צמיחה" בבית הנשיא. צילום: נועם מורנו

המחזור הראשון של תוכנית "צמיחה" בבית הנשיא. צילום: נועם מורנו

יזמות חברתית ככוח מרפא

מאז ה-7 באוקטובר, החברה הישראלית מתמודדת עם טראומה עמוקה, שאת סימניה נמשיך לחוש עוד זמן רב. אך לצד הכאב והאובדן – החלו לצמוח יוזמות חדשות, שמבקשות להציע תיקון, ריפוי ובנייה מחודשת. מתוך ההבנה שמשבר אישי ולאומי יכול להפוך גם להזדמנות לצמיחה, נולדה תוכנית ההאצה “צמיחה” – מיזם פורץ דרך של הכוורת – המרכז ליזמות וחדשנות חברתית, מיסודם של הג’וינט וקרנות הביטוח הלאומי, בשיתוף גל אביטל ועידן מגידיש, אשר חוו בעצמם משבר אישי והבינו את הפוטנציאל המרפא ביזמות.

“צמיחה” מיועדת ליזמיות ויזמים שיצרו פרויקטים חברתיים מתוך משברים – אישיים או קולקטיביים. התוכנית שואפת ללוות אותם בתהליך הצמיחה ולספק תמיכה כוללת: ליווי מקצועי, תמיכה רגשית, חיבורים עם המגזר האקדמי והעסקי – ובעיקר, קהילה תומכת שמאמינה בכוחו של האדם לצמוח מתוך שבר.

בבסיס התוכנית עומדת גישת Post-Traumatic Growth (PTG), תפיסה פסיכולוגית הרואה במשבר לא רק מקור לסבל, אלא גם פוטנציאל לצמיחה אישית וחברתית.

המחזור הראשון של תוכנית "צמיחה" בבית הנשיא. צילום: נועם מורנו
חיבורים שמייצרים שינוי. צילום: נועם מורנו

17 מיזמים – 17 סיפורים של תקווה

המחזור הראשון של התוכנית, שזכה לאירוע פתיחה מרגש בבית הנשיא בירושלים, כולל 17 מיזמים חברתיים שהם כולם סיפורים של תקווה, של התמודדות ושל תעוזה. כל אחד מהמיזמים מייצג תחום אחר, אך לכולם מכנה משותף אחד: הרצון להפוך את הכאב לעשייה ואת הטראומה למשמעות.

יש מיזמים שפועלים לשיקום קהילות בעוטף עזה ובצפון הארץ, כאלה שמתמקדים בהכוונה תעסוקתית לחיילי מילואים, יוזמות שמספקות תמיכה לפצועים ולבני משפחותיהם, ומעניקות ליווי למשפחות שכולות. אחרים פועלים עם מתמודדי נפש, או עוסקים בחינוך, מנהיגות, יזמות נשית, תעסוקה ותמיכה בעסקים קטנים – כל אחד מהם עולם ומלואו של צורך חברתי ושל פתרון יצירתי שצמח מתוך משבר.

צילום: נועם מורנו
צילום: נועם מורנו

שיתוף פעולה רחב – ממחקר פורץ דרך ועד קהילה פעילה

התוכנית מתקיימת בחסות “מחליפים מילה” – יוזמת הנשיא למחר ישראלי משותף, וזוכה לשיתוף פעולה של גופים ואנשים מרשימים במיוחד: אוניברסיטת רייכמן שמלווה את המיזם במחקר פסיכולוגי על הקשר בין טראומה ליזמות, מטא, הקואליציה הישראלית לטראומה, Good Company  ושותפים נוספים מהאקדמיה ומהמגזר העסקי והשלישי, כולם חברו יחד מתוך רצון להוביל שינוי אמיתי.

הנכונות לשלב כוחות, לחלוק ידע, ולתת מקום לקול האישי של היזמים – יוצרת בסיס חזק לקהילה שלמה שמובילה תיקון חברתי מלמטה למעלה.

צילום: נועם מורנו
צילום: נועם מורנו

מכאב לצמיחה – התחלה של מסע

“הכאב האישי הפך אצלנו למנוע לעשייה חיובית”, כותב עידן מגידיש. “מהניסיון האישי של גל ושלי, הבנו שגם – ולפעמים דווקא – מתוך המקומות הכי כואבים והכי מאתגרים, אפשר לצמוח. אפשר לסייע לאחרים, ובעצם גם לעצמנו. גילינו שדרך עשייה חברתית – הקמה של יוזמות שבאמת מצליחות לשנות ולהשפיע – אנחנו לא רק מקדמים דברים חשובים, אלא גם מצליחים להתמודד טוב יותר עם המציאות”.

“צמיחה” היא הוכחה לכך שגם בלב הסערה, אפשר למצוא כיוון, להצית רעיון – ולהתחיל מחדש.

המחזור הראשון של תוכנית "צמיחה" בבית הנשיא. צילום: נועם מורנו
המחזור הראשון של תוכנית “צמיחה” בבית הנשיא. צילום: נועם מורנו
דילוג לתוכן
Send this to a friend