יום השוויון לזכויות לאנשים עם מוגבלות מהווה הזדמנות להאיר על הישגי האוכלוסייה הזו ותרומתה לחברה, ובד בבד להציב את האתגרים החדשים במרכז סדר היום הציבורי. לרגל היום הבין-לאומי, אפרת שטרן, מנכ”לית ג’וינט-ישראל מעבר למגבלות, שיתפה תובנות על המצב הנוכחי ועל הצורך בשילוב מלא ושוויוני של אנשים עם מוגבלות בכל תחומי החיים.
להיוולד עם מוגבלות או לפגוש אותה במהלך החיים/ אפרת שטרן
יום זכויות האנשים עם מוגבלות הוא אירוע בינלאומי המאגד אנשים מכל העולם. היום מאורגן על ידי מגוון רחב של גופים, ביניהם ארגוני אנשים עם מוגבלות, חברות עסקיות, גופי ממשל ואנשים פרטיים. מטרתו של היום היא לחגוג את תרומתם של אנשים עם מוגבלות לחברה, להכיר בכישוריהם ובהישגיהם, ובעיקר – לקדם את הכללתם בכל תחומי החיים: פוליטיקה, חברה, כלכלה ותרבות.
השנה, לא ניתן לציין יום זה מבלי להתייחס לאנשים עם מוגבלות ואנשי מקצוע שנרצחו ונפגעו ב- 7.10:
נויה דן ז”ל – ילדה על הרצף האוטיסטי, בת 13 מקבוץ כיסופים. נרצחה במתקפת החמאס ב 7.10 עם סבתה כרמלה (בת ה- ,80 חברת קבוץ ניר עוז).
רות פרץ ז”ל – נערה בת 17 שחיה עם שיתוק מוחין, נרצה במסיבת הנובה ברעים במתקפת החמאס ב 7.10 יחד עם אביה אריק, בן 58.
כרמל גת ז”ל – מרפאה בעיסוק שעבדה עם מתמודדי נפש בתוכנית “אשנב להשכלה” – נחטפה מבית משפחתה בקבוץ בארי במתקפת החמאס ב 7.10. הוחזקה בשבי עד לסוף חודש אוגוסט, אז נתגלתה גופתה במנהרת חמאס, יחד עם עוד 5 חטופים.
אני רוצה להקדיש מפגש זה לשלושתם ולעוד רבים עם מוגבלות שאיננו אפילו יודעים שהיו שם – אנשים עם מוגבלות שאינה נראית.
ולכך – יש עוד לציין:
- השנה נוספו עוד כ-20,000 איש לקהילת האנשים עם מוגבלות (אנשים עם מוגבלות חדשה).
- כ-70 אלף תושבים הוכרו כנפגעי פעולות איבה. מתוכם 9,860 אנשים הוכרו עם אחוזי נכות.
- כ-9,000 נכי צה”ל חדשים, 70% מהם בגילאי 23-35, 30% עם פגיעות נפשיות.
(נתוני ביטוח לאומי, נתוני אגף השיקום משרד הבטחון)
אנשים אלו מצטרפים אל כ-1.7 מיליון ישראלים עם מוגבלות.
קולם של אנשים עם מוגבלות במלחמה זו נאלם ונעלם. למרות שאוכלוסייה זו מהווה 20% מבנינו – צרכיהם ומורכבות מצבם במלחמה זו – לא היו כמעט בכלל חלק מהשיח הציבורי, חברתי ופוליטי.
דוגמאות לכמה מהצרכים המרכזיים :
- מענה ריגשי מותאם
- נגישות למקום מוגן ובטוח
- יכולת לשמוע אזעקה
- נגישות במקום המגורים הזמני
- שירותים מותאמים במקום הזמני
- שירות למשפחה ובמיוחד למשפחות המילואים
- שירותי שיקום ראיים – ובתוך כך רצף של שירותים
- מענים בשפה הערבית
ישראל מעבר למגבלות פעלה ועדיין פועלת בכל התחומים הללו על מנת לתת מענה מדוייק, אפקטיבי ומשמעותי: הכי מוגן ונגיש, צמידי התרעה, חדרים שקטים, חלוקת ערכות, פיתוח מוצרים דיגיטלים ועוד.
אנו נמצאים בתקופה חדשה בעולם המוגבלות – תקופה בה נמצאות שתי אוכלוסיות מרכזיות (בחלוקה גסה) – אנשים עם מוגבלות מלידה – האוכלוסייה הקלאסית עבורה אנו פועלים בשנים האחרונות, ואוכלוסיית הגיבורים – אנשים שנפגעו במהלך המלחמה. למרות הזהות השונה, המעמד השונה בין אוכלוסיות אלו – אנו פועלים לראות כיצד ניתן למנף את החוויה המשותפת של מוגבלות לטובת כלל האוכלוסייה במדינת ישראל.
כך שותפות ישראל מעבר למגבלות פעלה ופועלת תמיד – מתוך החוזקות והיתרונות של האוכלוסייה ומתוך הבנה כי השקעה באוכלוסייה זו היא לא רק חובה מוסרית וערכית שלנו כחברה, אלא השקעה בעתיד של כל אחד ואחת מאיתנו ובחברה כולה.
דברים שאמרה אפרת שטרן, מנכ”לית ג’וינט-ישראל מעבר למגבלות בכנס בארגון הג’וינט לציון היום הבין לאומי לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.