החלום של עילי (32) להקים עמותה הגיע מהמקום הכי אישי: “יש לי אחות שמתמודדת עם אתגרים נפשיים והבנתי כמה חשוב לתמוך לא רק באדם עצמו, אלא גם במשפחתו. ראיתי איך משפחות מתפרקות בגלל חוסר תמיכה, והבנתי שצריך לעשות משהו בנידון.”
עילי וחבריו לשירות הצבאי בחיל הים, שי וייטר ורועי לינדר החליטו להקים יחד את “בית על הים” מה שהתחיל כחלום של השלושה ב-2020, הפך במהירות לרשת תמיכה משמעותית למשפחות שלהן ילדים עם צרכים מיוחדים. “הקמנו קהילות לאורך כל החוף – בהרצליה, בתל אביב ובחוף הכרמל,” מספר עילי. “כל קהילה מורכבת מכ-70-80 בני משפחה ו-100 מתנדבים. המטרה שלנו הייתה אז לשלב את כוחו של הים וכוחה של הקהילה כדי לתמוך באוכלוסיות מיוחדות. הקהילה היא גורם מרפא, בדיוק כמו הים.”
משבר, הסתגלות וצמיחה: הדרך החדשה של ‘בית על הים’
נקודת המפנה הגיעה ב-7 באוקטובר. “היה לנו ברור שאנחנו רוצים להביא את העשייה שלנו אל הציבור,” מספר עילי, “שבוע לאחר הטבח, נסענו לאילת. כשראינו את המצוקה של המשפחות המפונות שם, יצרנו את תכנית ‘חוף מבטחים’ – טיפול בטראומה דרך פעילות ימית,” מספר עילי. כיום העמותה מטפלת ב-2,200 נפגעי טראומה מהמלחמה, לצד המשך פעילותה המקורית.
אבל הצמיחה המהירה יצרה אתגרים חדשים. התכנית החדשה, כמות המשתתפים והתרחבות הפעילות דרשו מעילי ושותפיו להתאים ולחזק את תשתית העמותה. הם הבינו שהם צריכים עזרה מקצועית על מנת להעמיק ולהרחיב יכולות, ידע, ותשתיות ארגוניות בכדי לספק שירותים ביציבות לאורך תקופה ארוכה ובמיוחד בתקופות חירום, בהם פעילותן נדרשת ביתר שאת.
שותפות לחוסן: החיבור בין ‘בית על הים’ ליוזמת ‘מעטפת’
כאן נכנסה לתמונה יוזמת מעטפת של ג’וינט-אלכא וקבוצת עוגן, התכנית מספקת ליווי מקצועי צמוד מדירקטורים ומנטורים בכירים, ומסייעת בבניית תשתית ארגונית יציבה, תוך חיבור והעשרת העמותה בידע ניהולי ממגזרים נוספים.
“90% מהתרומות מיועדות לפעילות שוטפת,” מסביר עילי. “המענק והליווי של יוזמת מעטפת מאפשרים לנו להשקיע בתשתית הארגונית – מה שהופך אותנו לעמותה חזקה ויציבה יותר.”
במסגרת התוכנית, העמותה זוכה לליווי צמוד וחיבור לשירלי צוקרמן ברוך, מנהלת בכירה באינטל המשמשת דירקטורית חברתית מנוסה מנבחרת הדירקטורים החברתית של ג’וינט-אלכא ולארן אלסנר מנכ”ל הפעילות הבינלאומית של CBC Group מנטור מטעם קבוצת עוגן.
הניסיון הרב והפעילות של ג’וינט-אלכא לחיזוק המערכות הציבוריות והחברתיות, לימד בין היתר, שלפעמים הפתרונות הטובים ביותר יכולים להגיע מהשטח, שבשדה נמצאים יזמים שיודעים לייצר מענים איכותיים וייחודיים לצרכים השונים. לאור זאת, ובתגובה למציאות החירום שנוצרה, הארגון יזם תהליך ייעודי לאיתור יזמים שפעלו לתת מענה דחוף ומותאם לאתגרים שעלו מהשטח. מתוך מחויבות לשיפור היעילות והמועילות של מערכות אלו, ג’וינט-אלכא מספק להם מעטפת תמיכה וכלים מקצועיים במטרה לאפשר להם לבנות ולבסס תשתיות פעולה, כך שהשירותים שהם מפתחים יוכלו להינתן באופן מיטבי לכל מי שזקוק להם.
“אני גאה בכל מה שהשגנו,” מסכם עילי. “ובעזרת יוזמת מעטפת נוכל להמשיך לסייע לעוד הרבה אנשים ומשפחות בישראל.”
בין העמותות הנבחרות: הצעד הבא, ותיקי הגליל, בית גשר, המרכז טיפול הוליסטי ע”ש יורי שטרן, אזרחים בונים קהילה, משיב הרוח, בית על הים.