רבות דובר על שינויים שעולם העבודה מזמן לנו עם התפתחות הטכנולוגיה, שינוי עמדות ביחס לצורך לאזן בין בית לעבודה והטרנדים השונים המתפתחים לאורך השנים. שנת הקורונה החולפת, הדגימה לכולנו איך ניתן בין לילה לעבור לעבודה מרחוק, רעיון שעד אז היה נחלתם של מעטים בלבד, בעיקר בענפי ההייטק ודומיו. אימוץ צורות עבודה גמישות שהחל ככורח המציאות הוא כאן כדי להישאר.

הפוטנציאל של עבודה מרחוק

עבודה מרחוק מוגדרת כעבודה המתבצעת מכל מקום שאינו במרחב הפיזי של מקום העבודה, תוך שימוש בטכנולוגיות מידע ותקשורת, להבדיל מביצוע העבודה באתר המרכזי של המעסיק. עבודה היברידית (משולבת) מתייחסת לשילוב גמיש בין עבודה מרחוק לעבודה במרחב הפיזי של הארגון.

טרם הקורונה, על פי סקר דלוייט הייתה עבודה מרחוק נחלתם של 4% בלבד, אולם בתקופת המשבר (סגר ראשון ושני) עלה שיעור העובדים מהבית ואף הגיע בשיאו ל-30%, עד שהתייצב על 10% שעברו לעבוד מהבית.

על פניו, ניתן להניח כי יותר ויותר אנשים הצליחו לבצע את המעבר לעבודה מהבית, אך ככל שמעמיקים בנתונים ומפלחים אותם מצטיירת תמונה עגומה באשר למרוויחים הגדולים אל מול מי שמפסידים את היכולת להשתלב בטרנד זה. היעדר כישורים וחסמים תרבותיים מצד העובדים, לצד היעדר כלי ניהול ומדידה, תשתיות ארגוניות וטכנולוגיות תומכות בחלק מהארגונים מייצרים פער הולך וגדל בענפים ובמקצועות מסויימים המונעים את מימוש הפוטנציאל במלואו.

מפוטנציאל להרחבת פערים

לכאורה, עבודה מרחוק טומנת בחובה פוטנציאל אדיר של צמצום פערים, תעסוקה איכותית והגדלת הפיריון, הן למעסיקים והן לעובדים. האמנם?

העבודה מרחוק עלולה להרחיב את הפערים בין אלו היכולים לעלות למגרש לאלו הנשארים הרחק מאחור. עד כה, נמצא כי בעיקר ארגונים גדולים וחזקים ועובדים מקרב אוכלוסיות חזקות, הם שמרוויחים ממה שיש לעבודה מרחוק להציע. ארגונים קטנים ובינוניים יפגעו מהיעדר היכולת להדביק את הקצב הדרוש להיענות לשינויים. עובדים שנגישותם לעבודה מרחוק נמוכה מסיבות רבות, יפגעו אף הם. כלומר, ייתכן כי לא רק שהפערים הכלכליים והחברתיים לא יצטמצמו, אלא הם ילכו ויחריפו.

דניאלה ג'אונו, מנהלת תכניות ומנהלת מהלך צורות העסקה גמישות
דניאלה ג’אונו, מנהלת תכניות ומנהלת מהלך צורות העסקה גמישות

זה אפשרי – אחרים כבר עשו את זה

המוכנות והנכונות של ארגונים, כמו גם עובדים, להעסקה מרחוק גבוהה מאי פעם. העיתוי הנוכחי תופס רבים מהארגונים במעבר “מאילוץ לאימוץ”, עם החזרה ההדרגתית של המשק לפעילות של שגרה, שאלות רבות מעסיקות ארגונים ועובדים כאחד. חברות ייעוץ רבות, לצד חברות מובילות במשק עסוקות בניסיון להתארגן מחדש סביב סוגיית העבודה מרחוק בצורה מיטבית – איפה נקודת האיזון החדשה? מהם הכלים הנדרשים, איזה טכנולוגיה נדרשת ולשם מה? איך נראות שגרות העבודה ועוד. אנו מאמינים כי לצד שאלות אוניברסליות והצורך לייצר מענה מתעדכן, יש לבחון כיצד עבודה מרחוק יכולה לשמש כמנוף לשיפור הפריון והצמיחה במשק, מבלי להתעלם מהצורך לגשר על הפערים הדרושים לשם יצירת פריון מכליל.

תכנית REMOTE

זרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה וג’וינט-תבת משיקים את תכנית REMOTE המיועדת לארגונים המתמודדים עם אתגרי המעבר וההסדרה של עבודה מרחוק, במטרה לייצר פתרונות מותאמים לשוק העבודה העכשווי בישראל.

התכנית מציעה סדרת מפגשים מקצועיים, בליווי מומחים מתחומים שונים, לשם גיבוש מודל עבודה מותאם להעסקה מרחוק, אשר יעמוד לטובת מגוון מעסיקים במשק.
המפגשים, יחשפו נקודות מבט ושיקולים עדכניים לגיבוש פתרונות מותאמים באמצעות למידה משותפת, איסוף תובנות וניסיון נצבר מהתקופה האחרונה – למידה מהצלחות וכן, גם מהכישלונות.

תכנית Remote
תכנית Remote

משתתפי המפגשים יוכלו להתנסות בכלים ובליווי מותאם לצרכים שיעלו. התוצרים, הכלים והפתרונות שיפותחו, יופצו ויסייעו במעבר מוצלח לעבודה מרחוק עבור ארגונים החפצים בכך במגוון ענפים, מקצועות ותפקידים.

אנו מזמינים ארגונים שכבר הצליחו לעשות את השינוי ולעבור לעבודה מרחוק, במגוון ענפים ותחומים, שרוצים לחלוק בידע בתובנות, ובדילמות, לצד ארגונים המעוניינים בעזרה מקצועית במעבר ו/או בהרחבת העבודה מרחוק, להצטרף לתכנית ולקחת חלק במפגשים המקצועיים, ובהתנסויות מעמיקות משותפות בפיתוח והטמעת ידע, תהליכים וכלים בקרב מעסיקים ועובדים.

מעוניינים לשמוע עוד פרטים על תכנית REMOTE?

הרשמו כאן