בסוף שנת 2020 חיו בישראל כ-190,000 ניצולי שואה. גילם הממוצע 85. 50% מהם מדווחים על בדידות. מצבם מאופיין בירידה משמעותית בכל תחומי החיים: הבריאותי, הפיזי והקוגניטיבי והתפקוד הרגשי והחברתי. מחקר מלווה חדש של המיזם הלאומי להפגת בדידות בקרב ניצולי שואה, מעיד על כוחו של ביקור אחד בשבוע לשנות את התמונה.

ייחודיות הטיפול בניצולי שואה

ההתמודדות של ניצולי שואה עם אתגרי הזקנה מורכבת וקשה במיוחד מפני שבתקופה זו צפים ועולים על פני השטח זיכרונות וטראומות מתקופת השואה.

כל עוד הניצולים היו עסוקים באתגרי אמצע החיים כמו תעסוקה, הקמת משפחה וטיפול בילדים, וכל עוד מצב בריאותם היה תקין, עמדו לצדם מנגנוני הגנה, אנרגיות ויכולות נפשיות שאפשרו להם להדחיק את עברם. עם זאת, ככל שמתקדמים בתהליך ההזדקנות מנגנוני ההגנה נחלשים והופכים להיות פחות יעילים. יתר על כן, האובדנים המתלווים לתקופת הזקנה מתקשרים באופן אסוציאטיבי לזיכרונות מתקופת השואה כמו חולי, חולשה, אובדן תפקוד, אובדן קרובים וחברים והרגשה של בדידות ובכך עלולים לגרום לפריצה מחדש של פחדים וחרדות מן העבר, פתיחה מכאיבה של צלקות ופצעים והצפה מחודשת של הטראומה.

ניתן לחלק את השירותים לניצולי שואה לכמה תחומים:

  1. צרכים בסיסיים (תגמולים, הטבות, מענקים, תוספת שעות סיעוד, הגדלת נכות, סלי מזון).
  2. מיצוי זכויות
  3. צרכים חברתיים (מועדונים חברתיים, פנאי ותרבות, מרותקי בית)
  4. צרכים רגשיים-נפשיים (טיפולים פרטניים וקבוצתיים, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול באמצעות כלים אומנותיים -פוטורתפיה דרמה-תרפיה, ביבליותרפיה, מיוזיק-תרפי ועוד).
  5. תיעוד והנחלת השואה, חינוך ותוכניות בינדוריות (תיאטרון עדות, התנדבות, תיעוד במסגרות חינוכיות ופרוייקטים שונים בינדוריים).

״עכשיו זה הזמן״: המיזם הלאומי להפגת בדידות בקרב ניצולי שואה

ביוזמת הרשות לזכויות ניצולי שואה בשיתוף ג’וינט-אשל ובהפעלת עמותת מטב, הוקם המיזם הלאומי להפגת בדידות בקרב ניצולי שואה: ״עכשיו זה הזמן״, במסגרתו הוקם מערך התנדבות ארצי הנותן מענה ל-5,860 ניצולי שואה באמצעות מתנדבים קבועים המגיעים לביתם אחת לשבוע לביקור בן כשעה.

אסתר עודד היא דוגמה לניצולה מעוררת השראה שמשתתפת בתכנית. מוזמנים לצפות בסיפורה:

 

בתקופת הקורונה הוכשרו המתנדבים לעבודה מרחוק על מנת לשמור על ביטחונם ובריאותם של ניצולי השואה ולעמוד בכללי הריחוק החברתי. יחד עם זאת, כלל המערך המשיך לפעול על מנת לשמור על שגרה חברתית גם מרחוק, בין אם בשיח מהמרפסת לרחוב, בשיחות טלפון וכיו״ב.

הנתונים מספרים את הסיפור

התכנית לוותה במחקר מדידה והערכה בקרב 909 משיבים מהמשתתפים, ואלו המסקנות העיקריות שעלו ממנו:

  • 83%  דיווחו על כך שביקור בית של מתנדב קבוע אחת לשבוע הוריד בצורה רבה או בצורה רבה מאוד את תחושת הבדידות
  • לתוכנית ולקשר עם המתנדב תרומה לקשר של המשתתפים עם ארגונים נותני שירות
  • שיפור משמעותי במצב הרוח בקרב 91% מהמשתתפים
  • שיפור הבריאות הכללית בקרב 70% מהניצולים
  • יצירת קשרים חדשים

דבר אחד ברור כבר עכשיו מהנתונים: ביקור אחד בשבוע מצליח להוריד דרמטית את תחושת הבדידות בקרב ניצולי שואה.
לא די בכך כמובן, אבל המחקר המלווה מוכיח שביקור של מתנדב פעם בשבוע הוא כלי אדיר ונדרש שיכול לשפר משמעותית את איכות חייהם.

להתנדבות במיזם הלאומי להפגת בדידות בקרב ניצולי שואה ״עכשיו זה הזמן״ – התקשרו למספר 077-8994140 או צרו קשר דרך עמוד הפייסבוק של המיזם.