“העיר המופגזת בישראל”
בסוף אוקטובר 2023 הגענו לאשקלון, הגענו קודם כל להציע עזרה, להושיט יד, להשמיע שאנחנו פה בשבילם ולהציע לעיר את הידע והניסיון שנצבר בג’וינט בשעה קשה זו.
באותם הימים אשקלון הייתה בכותרות: “העיר המופגזת בישראל”, “עשרות אלפי תושבים פונו מאשקלון”, לקח הרבה מאוד זמן עד שהתושבים חזרו לבתים, עד שהתלמידים חזרו ללימודים, עד שחזרו לשגרה (בעצם זה עוד לא ממש קרה).
יחד עם הרשות סימנו את הצורך בשיקום תחושת הבטחון האישי והחוסן כצורך משמעותי, ויצאנו לדרך עם תוכנית “משיב הרוח”.
“משיב הרוח” באשקלון, מהלך גדול ואמירה כי אנחנו פה לאורך זמן
כאמור, מיד אחרי ה 7 לאוקטובר פנה הארגון למספר ערים ויישובים והציע את סיועו, היישובים שנבחרו סומנו כיישובים מתוך “המעטפת השנייה”, היישובים שלא נכנסו להחלטת הממשלה (עד 7 ק”מ) אבל כן נפגעו משמעותית עקב אירועי ה 7 לאוקטובר. ומלחמת ‘חרבות ברזל’ בעקבותיה. בבסיס מודל “משיב הרוח”, עומדת ההבנה שיש ליצור מודל משלים לשיקום תחושת הביטחון בקרב תושבי העיר. המודל פועל בשיתוף פעולה עם כלל אגפי העירייה ושותפים נוספים הפועלים בעיר, כשהמטרה היא להגיע לכמה שיותר קהילות בעיר, ולהעניק להן מעטפת בתחומים של חוסן, חינוך, גיבוש וחיזוק הקהילה. אספנו את הידע הרב שצברנו בארגון במשך שנים ופיתחנו מודל ישים שיכול לפעול במהירות וביעילות להזרמה של פעולות רבות ומגוונות לתוך העיר סביב ארבעה עוגנים: מרחב ציבורי שוקק, מסייעים קרוב לבית, הגברת נוכחות מרגיעה ונרטיב של גבורה.
הערים שנכנסו ל”משיב הרוח” הן אשקלון, אופקים ורהט, ובימים אלה הצטרפה גם נהריה, מנהלת כלל גו’ינטית הוקמה, בהובלת יוסי היימן, אורי גיל ותומר לוטן. בכל רשות מקומית הוצב פרויקטור מטעם הג’וינט שהחל לעבוד יחד עם המובילים העירוניים, ולאחר הכרות עם העיר, עם הצרכים השונים, המקומות היותר מחוסנים ואלה שפחות, וסימון מהלכים משותפים שנמצאים על סדר היום של העיר כמגבירי חוסן, התחלו לעבוד בין אם באמצעות ייבוא תוכניות קיימות של הג’וינט אל העיר ובין אם כיצירת תוכניות חדשות על בסיס הצרכים של הרשות ובשיתוף אנשי הרשות.
חזון הקהילתיות: “להפוך שיכון לשכונה, בניין לבית, קהל לקהילה“– אז איך באמת הופכים בניין לבית?
אשקלון, עיר מתפתחת וגדלה (ועוד השיא לפניה), בשנים האחרונות גדלה בצורה משמעותית באמצעות בנייה לגובה, ואכלוס של משפחות צעירות שמצאו בעיר בית – ואת זה העיר רוצה לחזק ולשמור. חלק מהשכונות החדשות אוכלסו בקיץ האחרון ע”י אלפי משפחות צעירות שהגיעו לעיר שעוד לא הספיקו להתאקלם, בקושי הכירו את בתי הספר, הגנים, השכנים….ואז החלה המלחמה.
הבנו במשיב הרוח שיצירת קהילה בתוך השכונות והבניינים היא אחד האתגרים ארוכי הטווח שלנו, והתחלנו להזרים פעולות לחיזוק מעגלי הקרבה והשכנות.
אחת הפעולות הראשונות הייתה חיבור של תוכנית לפיתוח צוותי חירום בבניינים גבוהים (מבית “אשלים”) לעיר אשקלון.
כולנו מבינים שבניין רב קומות מכיל מספר רב של משפחות – לעיתים בגודל של קיבוץ , אך האם התושבים מכירים אחד את השני כמו בקיבוץ? האם יש מישהו בבניין שמכיר את כלל השכנים? (חוץ ממי שילם ועד בית ומי לא), אין ספק שבשעת חירום יש חשיבות עצומה להכיר את השכנים; האם יש לי רופא בניין? אחות? מי מבוגר וזקוק לעזרה בשעת אזעקה האם יש מישהו שלא שמע שיש אזעקה? למי יש נשק? ומי נמצא לבד עם ילדים קטנים כי הבעל במילואים (או אולי בעצם האישה במילואים). במסגרת זו התחלנו בפיילוט ליצירת צוותי חירום ב 6 בניינים שקיבלו הכשרה איך מנהלים ודואגים ל’קהילה’ שכזו בשגרה מתוך תפיסה שמה שלא עובד בשגרה לא יעבוד בחירום ומה שיעבוד טוב בשגרה ישרת את החירום.
כהמשך למהלך לחיזוק הקהילתיות בשכונה בניין, הוצאנו לפועל בימים אלה תכנית מרגשת: “הבניין המדוגלל”. לרגל יום העצמאות המורכב שעבר על כולנו יחד עם תרבות הדיור ואגף קשרי קהילה יצא לפועל פרויקט משותף במטרה לאחד את הדיירים סביב מטרה אחת ודרכם להעביר מסר מאחד, לאור התקופה המורכבת.
אז איך מפגישים דיירים בבניין למטרה משותפת? תחרות כמובן….ופרס!
הדרך לכך הייתה באמצעות יצירת תחרות ספורטיבית לבניינים בעיר, במסגרתה הבניין שבו ישתתפו הכי הרבה שכנים (קריטריון לזכייה, כי אחרת איך נגרום לאנשים להיפגש) לשתף פעולה ולקשט את בניין המגורים המשותף, יחד עם ניסוח מסר מאחד או מחזק ברוח התקופה, וכמובן דגלול הבניין.
התוצאות היו בהחלט מעל לציפיות שלנו
30 בניינים נכנסו לתחרות, מה שאומר מפגשים רבים של שכנים ומעל כל התמונות המרגשות היפות שקיבלנו והמסרים המרגשים ניכר שיתוף הפעולה בין כל מי שלקח או לקחה חלק בפרויקט. אנחנו בטוחים שזרעי המפגש בין שכנים ושכנות שאולי לא הכירו לפני הפעילות ייתנו את פירותיהם.
תוכנית “משיב הרוח” באשקלון כוללת בימים אלה כ- 18 התערבויות בעיר בתחומים שונים, חלקן קצרות טווח ובימים אלה אנו שוקדים על התערבויות ארוכות טווח שישפיעו על תחושת הבטחון והחוסן האישי לטווח הרחוק. שיתוף הפעולה המוצלח שלי ושל הפרויקטור שי בלאיש , תושב העיר, עם אנשי הרשות המסורים, מלווה את הפעילויות בקהילות השונות ומהווה כר פורה לפיתוח תוכניות נוספות לטובת אשקלון ואולי לטובת רשויות אחרות ברחבי המדינה.
מצורף סרטון עם מיטב הביניינים שלקחו חלק בתחרות, הסרטון באדיבות עיריית אשקלון. הבניינים הזוכים יוכרזו בסוף החודש.
מדהים פשוט!