המתקפה הרקטית על מג’דל שמס הותירה צלקת עמוקה בקהילה כולה. אובדן הילדים הוא טרגדיה בלתי נתפסת, והכאב והטראומה ניכרים על פניהם של מבוגרים, צעירים וילדים כאחד. בימים אלו, כשהתושבים בכפר הקטן מחפשים את הכוחות להמשיך הלאה, אנחנו נמצאים שם, לצידם, כדי לסייע לאנשי מקצוע, משפחות וילדים בגיל הרך.
האירוע המחריד שבו רקטה פגעה במגרש הכדורגל במג’דל שמס וגבתה את חייהם של 12 ילדים וילדות ופצעה עוד 49 אנשים – לא רק גרמה לאובדן חיים טרגי אלא גם העמיקה את הטראומה אצל הילדים והנוער בכפר.
לצערנו חוויית הטראומה בישראל היא עצימה ושכיחה – גם בגיל שבו פעוטות אינם יכולים לדבר ולהתבטא, הם חווים טראומה, לעיתים מתמשכת, ובמקביל אינם מקבלים מענה מותאם גיל ותרבות. התקיפה הקטלנית במג’דל שמס היא דוגמה כואבת לכך.
צוותי הגיל הרך של הרשות, פעלו במסירות לסייע למשפחות הצעירות להתמודד עם האסון. קשרי העבודה המתמשכים שלנו והאמון ההדדי שנבנה לאורך שנים, הפכו אותנו לכתובת לתמיכה והיוועצות ואפשרו לנו להעריך את הצרכים של הקהילה ולפעול במהירות על מנת לסייע לצוותי הגיל הרך ברשות ולספק כלים לעבודה מיידית עם עם הקהילה בשעתה הקשה, ולתכנן פעילות לטווח הארוך, שיוצאת לדרך בימים אלו.
להתערב מוקדם ככל האפשר – יחידת “לידה עד שלוש”
לאורך השנים ובמיוחד לאחר השבעה באוקטובר, פועלת ג’וינט־אשלים להבטיח שילדים, בני נוער ומשפחות הפגיעות ביותר במדינה יזכו לחיות בשלומות ובבטחה. אנו פועלים מתוך התפיסה כי השקעה בשנים הראשונות לחיים היא חשובה, צודקת וכדאית שכן היא משפיעה על התפתחות האדם בעתיד, מצמצמת פערים חברתיים והשקעות נלוות בעתיד.
בשל כך, חשוב לנו להתערב מוקדם ככל האפשר, לאתר מוקדי קושי ולאגד את כל בעלי העניין הרלוונטיים ברשות המקומית, במחוז ובמשרדים הרלוונטיים.
התכנית המשותפת שלנו, יחד עם קרן יד הנדיב לליווי משרד החינוך ברפורמת מעונות היום מהווה תשתית מרכזית לעבודה עם הרשויות.
אחד ממנופי השינוי המרכזיים שפותחו במסגרת השותפות הוא פיתוח יחידת “לידה עד שלוש” בכל רשות והשמת מנהלת מוכשרת בראשה. המנהלת פועלת לקידום תחום לידה עד שלוש ברשות דרך עבודה במנגנונים רב־מקצועיים, תמיכה במסגרות החינוך־טיפול ועבודה ישירה עם ההורים לתינוקות ופעוטות. המנהלות עוברות הכשרה ותהליכי פיתוח מקצועי מתמשכים ועם הזמן יוצרות רשת של קשרים עם כלל תפקידי המפתח הרלוונטיים ברשות, במחוז ובמשרד.
אותה רשת קשרים במג’דל שמס, היא שאפשרה לנו לפעול במהירות ולתת מענה לצרכים הדחופים של הקהילה.
מיד לאחר התקיפה, קיבלנו פניות מאנשי המקצוע ברשות במג’דל שמס הם שיתפו במצוקות של קרוב לאלף ילדים בגיל הרך ומשפחותיהם והעלו את הקשיים של צוותי החינוך־טיפול במקום. לאחר מתן תמיכה וליווי מידי לצוות ביישוב, ביצענו יחד הערכה לצורכי הקהילה על מנת לגבש את המענים הדרושים לקידום חוסן לילדים ולהוריהם.
הבנו כי ההתערבות חייבת להיות מידית ומערכתית – עם המשפחות, הצוותים וכמובן עם הילדים עצמם.
פעולה מיידית יחד עם פעילות לטווח הארוך
כדי לתת תמיכה ראשונית, קיימנו פעילות ל-90 גננות, תומכות הוראה ומחנכות מטפלות בסמוך לאירוע. הן עברו סדנת חוסן אישי באמצעות גינון טיפולי והתקיימה הכשרה נוספת באמצעות המרכז לגיל הרך לאנשי מקצוע במקצועות הבריאות ולצוותי תוכניות התערבות נוספות הפועלות בעיר.
במקביל, התחלנו לבנות תוכנית הכשרה מותאמת אישית לרשות הכוללת פעילות תמיכה במסגרות החינוך לגיל הרך ואנו נערכים לפעילויות להורים ולילדים למטרות הרגעה והפגה. היא כוללת הכשרת אנשי מקצוע, הקמת משחקייה טיפולית, תגבור התמיכה במסגרות החינוכיות מהמעונות ועד הגנים, וחלוקת 500 ערכות “טיפת אור” למשפחות. במטרה להעניק תמיכה מיידית ומקיפה לקהילה המתמודדת עם השלכות האירוע לאורך זמן.
אנו ממשיכים בהיערכות לאפשרות של הסלמה בצפון לנוכח המלחמה המתמשכת ופועלים בכעשרים רשויות נוספות שבהן אנו מפעילים מענים שונים המציעים תמיכה וחיזוק לאנשי המקצוע , להורים וילדים. כמו כן, כחלק מהסיוע מחולקות ערכות חירום הכוללות משחק והפעלה מותאמי שפה וגיל וכן ציוד הומניטרי בסיסי להתמודדות עם שהות ממושכת במקלטים.
הניסיון שלנו בעבודה עם אוכלוסיות שונות, לצד היכולת לעבוד עם משרדי הממשלה, רשויות מקומיות וארגוני חברה אזרחית מאפשר לנו להיות שם עבור האנשים שזקוקים לנו, ולהגיב בהתאם לצורך.
נאחל לחזרת החטופים, וימים שקטים ובטוחים עבור כולנו.