“אני אמורה להיות בשלב הכי משמח בחיי עם תינוק חדש אבל מרגישה בודדה ואין מי שיסייע לי”

“לא היה מי שיעזור עם הילד, נאלצתי לוותר על ההשקעה בקריירה בשלב הכי חשוב של התפתחות מקצועית”

“את לימודי התואר סיימתי בקושי רב, לא היה מי שיעזור לנו בשמירה על הילדה, שיסייע לי ללמוד לבחינות וההוצאות הכספיות כמעט גרמו לי לפרוש”

תיאורים אלה ואחרים נשמעים מצעירות וצעירים שהפכו להורים והם מתמודדים עם מיעוט משאבים חומריים, מערכות תמיכה וסיוע.

משפחות צעירות הן משפחות בהן ההורים עצמם הם צעירים עד גיל 30, שלב בחיים בו צעירים מגבשים את הזהות הבוגרת שלהם בתחומי החיים השונים – השכלה, תעסוקה, קהילה, משפחה. באופן טבעי נדרשת גמישות ואפשרות להתנסות ולבדוק מה מתאים לי בתחומים השונים.

כניסת ילד למשפחה היא לרוב אירוע משמח עבור כולם. ההבנה שהתינוק זקוק ליציבות ובטחון בסביבת החיים שלו וביחסים עם המבוגרים המשמעותיים לו יוצרת מתח בין צרכי ההורים לצרכי התינוק. מתח זה הינו אוניברסלי ובחלק גדול מהמשפחות מגשרים עליו באמצעות משאבים ומערכות תמיכה משפחתיות וקהילתיות.

משפחות צעירות רבות בישראל מתמודדות עם מיעוט משאבים ונדרשות לסיוע של המערכות החברתיות השונות כדי לעבור את השנים שבהן ההוצאות הקשורות לגידול ילד בגיל הרך גבוהות מאוד וההורים הצעירים לרוב מתמודדים עם הכנסה נמוכה.

איריס סקלובר יעקבי
איריס סוקולובר-יעקובי, מנהלת תוכניות תחום משפחות, ג’וינט- אשלים

הרמנו את הכפפה: מכירים בבעיה ונרתמים לפתרון

כדי לאפשר למשפחות לעבור את השנים האלה בהצלחה, כך שגם התינוק וגם ההורים הצעירים ממלאים את המשימות ההתפתחותיות שלהם שיאפשרו להם פתיחת הזדמנויות למוביליות חברתית-כלכלית בהמשך חייהם, הוקם ביוזמת ג’וינט אשלים השולחן הבין משרדי בו לוקחים חלק משרד הבריאות, משרד הרווחה והבטחון החברתי, משרד נגב גליל והחוסן הלאומי, משרד החינוך , המוסד לבטוח לאומי, תוכנית 360 ותוכנית יתד.

השולחן הבין משרדי הגדיר  את הבעיה ואת התוצאות אליהן נרצה להגיע כדי לפתוח הזדמנות למוביליות של הצעירים-הורים ושל ילדיהם.

אז יש בעיה מוגדרת, יש תוצאות מוסכמות… איך מגיעים מפה לשם?

כחלק מפיתוח התוכנית ביקשנו להישען על ידע רחב ומגוון בשלב של תכנון המענים שיסייעו למשפחות.

פיתוח תוכנית בשותפות רחבה של בעלי ענין, ידע וניסיון מגוונים הינו תהליך חדשני ומרגש עבורנו כמפתחי שירותים ועבור כל המשתתפים.

כ-140   משתתפים מהממשלה, רשויות מקומיות, עמותות מגזר שלישי, יזמים חברתיים, אקדמיה והחשובים ביותר – צעירות וצעירים מהמשפחות להן מיועדת התוכנית, נפגשו יחד ליום מרתון פיתוח. במהלך המרתון עבדו המשתתפים בשבעה מרחבי השפעה, במתודות של מפות חשיבה וחשיבה עיצובית. מיפו את הצרכים, את גורמי ההשפעה והחסמים ומשם עברו לחלום – מה יכול לתת פתרון ומענה לצרכים המגוונים של הצעירים-הורים ושל הילדים בגיל הרך.

סיוע בנבכי הבירוקרטיה, סל קליטה ייעודי ועוד פתרונות ייחודיות וייעודיות

בתוצרים של  מרחבי ההשפעה עלו רעיונות נהדרים שמצביעים על הצורך ביצירת חיבורים ורצפים בין השירותים השונים כך שהמשפחות הצעירות לא ייפלו בין הכיסאות, למשל אפליקציית – One Stop App  שתרכז את כל הידע הקיים בדגש על סיוע בנבכי הבירוקרטיה, חבילת סל לידה למשפחה הצעירה, שימוש ב AI לאיתור משפחות צעירות ויצירת קשר איתן, קואופרטיב לשמירה על הילדים, מרחבי התנסות תעסוקתית, סל תרבות למשפחה הצעירה ועוד ועוד הצעות ורעיונות יצירתיים הנוגעים לתחומי החיים השונים ורואים בו זמנית את צרכי הילדים והצעירים- הורים.

התוצרים העשירים והמגוונים שעלו במהלך היום חוזרים לעבודת שולחן הפיתוח ויתורגמו לתוכנית עבודה לשנים הקרובות.

“הרגשתי שאני משפיעה והקול שלי נשמע” “העבודה במרחב ההשפעה ייצרה קשרים ומחויבות למשפחות הצעירות עם אנשי מקצוע שלרוב אנחנו לא פוגשים”

אלה חלק מהקולות שעלו מהמשפחות הצעירות ואנשי המקצוע שהשתתפו. לקראת סיום היום הוצגו תוצרי עבודת מרחבי ההשפעה והרעיונות לפעולה שעלו, יחד עם ציור החלום המשותף עבור המשפחות הצעירות, חלום שהתהווה במהלך היום.  בחלקו האחרון של היום יצאנו עם קריאה לשותפות רחבה וברכת הדרך של נציגות ונציגים בכירים ממשרדי הממשלה השותפים וג’וינט-אשלים.

צוות הפיתוח חוזר לשולחן העבודה לקראת הגשת התוכנית המלאה לאישור בנובמבר הקרוב עם הרוח היצירתית והמחויבות הגבוהה של כל משתתפי המרתון לקידום המוביליות כלכלית-חברתית של משפחות צעירות בישראל.